Next picture Previous picture

TERUG NAAR OVERZICHT

 

Edelpapagaai (Eclectus roratus)

  • Status: niet bedreigd
  • Verspreidingsgebied: Nieuw-Guinea, Solomon eilanden en andere eilandengroepen, Cape-York (schiereiland van Australië)

 

edelpapagaai

 

Edelpapegaaien leven in de regenwouden van de Pacifische eilanden, in groepen van wel 80 vogels.
Mannetjes en vrouwtjes hebben een totaal verschillend verenkleed, mannetjes (groen) brengen veel tijd door in de bomen op zoek naar voedsel, vrouwtjes (rood) broeden in donkere nestholen. Door hun kleuren vallen ze niet op in hun omgeving en hebben ze meer overlevingskansen.

 

  • Gem. grootte:  35 cm
  • Gem. gewicht:  tot 450 g
  • Gem. levensduur:  40 à 50 jaar (tot 70 jaar in de dierentuin)
  • Geslachtsrijp: 3 jaar
  • Paartijd: hele jaar
  • Broedtijd: 26 dagen
  • Jongen:  1, mogelijk meer
  • Voedsel:  groenten, fruit, zaden, pitten, noten, insecten