Next picture Previous picture

TERUG NAAR OVERZICHT

 

Bruinbehaard gordeldier (Chaetophractus villosus)

  • Status: niet bedreigd
  • Verspreidingsgebied: in woestijnen in het zuiden van Zuid-Amerika in Argentinië, Bolivia en Paraguay

Wist je dat ?

- Gordeldieren hebben ongeveer 18 gordels waarvan er 8 flink kunnen buigen zodat het dier zich op een bolletje kan rollen. Zo beschermen ze hun zachte buik. Die is wit of bruinbehaard.

- Buiten de mens is het gordeldier het enige andere dier waarvan bekend is dat het aan lepra kan lijden.

- Het gordeldier heeft een ongebruikelijk voortplantingssysteem, in die zin dat het ééneiige vierlingen kan voortbrengen. Dit betekent dat alle vier de jongen uit één nest dezelfde genetische informatie met zich meedragen. Dit komt van pas in onderzoek waarbij vergelijkingen gemaakt moeten worden tussen constante factoren, in dit geval bij de genetisch identieke gordeldieren. Hier hebben zowel medicinale als gedragsonderzoeken baat bij.

lijn

 

  • Gem. levensduur: 17 jaar
  • Gem. grootte: 22-40cm, staart 10-17cm
  • Gem. gewicht: 1-3kg
  • Geslachtsrijp: 9 maanden
  • Draagtijd: 68 dagen
  • Jongen: 2
  • Voedsel: voornamelijk insecten, groenten, fruit, vlees