Next picture Previous picture

TERUG NAAR OVERZICHT

 

Kameel (Camelus ferus)

  • Status: Men veronderstelt dat er nog maar een paar honderd in het wild levende kamelen in de Gobiwoestijn zijn. Intussen staan ze op de lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten. 
    In Centraal-Azië zijn ze gedomesticeerd.
  • Verspreidingsgebied: In het wild: Gobiwoestijn in Mongolië en in China. 
    Als gebruiksdier: Afghanistan, Turkije,  de Sovjet-Unie, Iran en China.

 

kameel

 

Kamelen zwerven rond in groepen van een stuk of 6 individuen, waaronder 1 mannetje en de rest wijfjes met hun nakomelingen. Soms komen de groepen samen in grotere kuddes.
De twee bulten dienen als voedsel- en waterreservoir in de vorm van vet. De neusgaten kunnen tijdens een storm gesloten worden. Een kameel kan wel 100 liter water drinken in 10 minuten als hij zijn lichaamsvocht moet aanvullen.
 

 

  • Gem. levensduur:  25 à 40 jaar (50 jaar in dierentuin)
  • Gem. grootte:  Schofthoogte: 180 - 200 cm / Lengte: 350 - 380 cm
  • Gem. gewicht:  600 - 1000 kg
  • Geslachtsrijp:  Man: 5-6 jaar, vrouw: 3-4 jaar
  • Paartijd: februari
  • Draagtijd:  12 à 14 maanden
  • Jongen:  1, zelden 2 
  • Voedsel:  brood, hooi, gras, appels, wortelen, granen