Next picture Previous picture

TERUG NAAR OVERZICHT

 

Resusaap (Macaca mulatta)

  • Status: gevoelig
  • Verspreidingsgebied: van Noord-India en Afghanistan tot Zuid-China en Vietnam

 

resusaap

Ze leven in bergbossen, graslanden en beboste streken tot 2500 meter hoogte. De resusaap heeft een voorkeur voor droge, open gebieden. Ook komen ze steeds meer voor in stedelijk gebied. Resusapen zijn zeer goed bestand tegen extreme temperaturen, en kunnen overleven op plaatsen waar de temperatuur 's winters onder nul is. Resusapen hebben wangzakken, waar ze tijdelijk voedsel in opslaan. De troep wordt geleid door een dominant vrouwtje. Hiërarchie wordt bepaald door afstamming: de vrouwelijke nakomelingen van het dominante vrouwtje staan hoger in de hiërarchie dan andere vrouwtjes. De zorg en bewaking van de jongste leden van de familie wordt verdeeld. De resusfactor, één van de elementen van iemands bloedgroep, is ontdekt bij deze apensoort.

 

  • Gem. levensduur: 20-25 jaar
  • Gem. lengte: 64 cm (staart 30 cm)
  • Geslachtsrijp: 3 jaar
  • Paartijd: gans het jaar
  • Jongen:  1
  • Draagtijd: 135-194 dagen
  • Voedsel: groenten, fruit, brood