Next picture Previous picture
nieuws Keer terug naar overzicht
 • 07.05.2010 1 struisvogelei = ontbijt voor 8 dieren !

  Wasberen en stinkdiertjes zijn omnivoren, dwz dat zij alleseters zijn. Hun dagelijks menu in het park bestaat uit: appel, banaan, peer, druif, wortel, komkommer, sinaasappel, maïs, hondenbrokjes, meel- en moriowormen, rauwe eieren, ...  Aangezien het nu volop paartijd is bij de struisvogels maar de eieren niet uitgebroed worden, dienen deze eieren voor een ander nut, nl ontbijt voor de wasberen en stinkdiertjes !

   Deze winter werd er volop gewerkt aan een nieuw verblijf voor wasberen Sita (4), Gypsy (3), Chichu (5) en Miko (2). Het idee was om een thuis te bouwen gelijkaardig aan hun natuurlijke leefomgeving (Amerika & Canada).

  In maart mochten de wasberen kennismaken met hun nieuwe omgeving én buren, stinkdiertjes Patsy, Rolla, Ruby en Pitou (1). Er werden aparte binnenverblijven voorzien, visuele barrières en zelf ondergrondse tunnels (enkel toegankelijk voor de stinkdieren), dit alles om conflicten te vermijden.

  Tot onze verbazing bleken de stinkdieren echter perfect hun mannetje te staan.Wasbeer Chichu had maar liefst 3 sproeibeurten nodig vooraleer hij doorhad dat zijn geparfumeerde nieuwe buren liever geen nieuwsgierige wasbeer in de buurt hebben !

  Naast de nieuwe omgeving werden er ook tal van verrijkingen aangebracht, op regelmatige tijdstippen kunnen onze jongste bezoekers helpen bij het vullen van speelgoed met snacks, wasberen zijn behoorlijk handig en moeten op die manier een beetje moeite doen voor hun maal. Er werd een dispenser met wormen geplaatst waaraan de dieren moeten “rollen” om hun delicatesse te bekomen. Ook worden er regelmatig kleine visjes in de beek uitgezet.

   Wist je dat ?

  -Wasberen geen winterslaap houden, maar wel inactief zijn bij te slecht of te koud weer (bijvoorbeeld als het vriest). Als de zon schijnt zal hij echter tevoorschijn komen. De dieren in noordelijke populaties hebben langere, dikkere vachten, grotere worpen en een groter gewicht in vergelijking met andere dieren.

  -Een stinkdier slechts voldoende vloeistof heeft voor 5 à 6 aanvallen en het enkele weken duurt vooraleer de vloeistof terug is aangevuld

  -Wasberen met hun voorpoten voedsel kunnen dragen

  -Een struisvogelei wel tot 2 jaar (!) in de koelkast vers blijft

  -Er in de VS vroeger mutsen werden gemaakt van wasberenvacht

  -Een stinkdier 2 tot 5 meter ver kan spuiten, de geur is enkel te verwijderen met tomatensap of ammonia

  -Wasberen voorkomen van Canada tot Panama omdat ze zich perfect kunnen aanpassen aan hun biotoop. Ze zijn sinds 1934 ingevoerd in Rusland en Duitsland voor de jacht. Sindsdien hebben ze zich als exoot over het continent verspreid, waaronder in Frankrijk, Zwitserland, Slowakije, Polen, Hongarije, Nederland en België. In veel landen waar hij als exoot voorkomt wordt hij bestreden.

  -De eieren van de struisvogel groter zijn dan die van ieder ander dier: ze hebben een grootte van 12 à 15 cm en een gewicht van 1,3 kg

  wasberenverblijf samen ontbijten

  skunkverblijf reuze ontbijt