Next picture Previous picture
nieuws Keer terug naar overzicht
  • 11.07.2010 Timon & Babumba

    Timon & Babumba (gekozen door onze jongste, maar uiterst vastberaden, abonnees) wonen sinds enkele dagen in het vroegere wasberenverblijf waar zij zich al helemaal thuis voelen. Mannetje Timon staat steeds op uitkijk terwijl vrouwlief Babumba alles vanop een afstandje gade slaat. Wanneer huiskat Mousie haar nieuwe buren echter eens van dichterbij wil bekijken is het Babumba die het territorium grommend en bijna blaffend verdedigd. Stokstaartjes leven normaalgezien in groepen van meerdere dieren, het is dan ook de bedoeling om de rest van de familie Stokstaart in het park te verwelkomen éénmaal de renovatiewerken achter de rug zijn. Deze uiterst nieuwsgierige diertjes mogen zich vanaf oktober uitleven in een groot verblijf voorzien van diverse tunnels, holen, termietenheuvels en rotsen !       

    Diersoort:Stokstaartje (suricata suricatta)

    Status: veilig

    Verspreidingsgebied:alle delen van de Kalahari in zuidelijk Afrika (Angola, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika)

    Gem. levensduur: 10 à 15 jaar

    Gem. grootte:25-35 cm, staart 20 cm

    Gem. gewicht: 500g tot 1 kg

    Geslachtsrijp:1 jaar

    Jongen:  2 à 3 jongen

    Draagtijd:4 à 4,5 maanden

    Voedsel:insecten (meelwormen, kevers, …), fruit

    In groep hebben stokstaartjes elk afzonderlijke taken. Een wachter staat op de achterpoten en steunt op zijn staart. Er zijn verschillende alarmsignalen: een fluitend geluid, dat 'opgepast' betekent, en een blaffend geluid, waarna de waarschuwer en de rest van de groep rennen voor hun leven. Een wachter beschikt over een goed gezichtsvermogen en kan al op grote afstand een ongevaarlijke gier onderscheiden van hun grootste vijand, de arend. Bij gevaar gaan alle stokstaartjes fanatiek graven; dit doen ze om een stofwolk te creëren die het roofdier op de vlucht jaagt. Als de aanvaller aanhoudt, voeren ze schijn- en echte aanvallen uit, waarbij ze spugen en bijten. Als ze aan de verliezende hand zijn en op de rug liggen, tonen ze hun tanden en halen agressief uit met hun klauwen.

    • Sommige slangen die zo giftig zijn dat ze een mens kunnen doden, zijn geen gevaar voor stokstaartjes.
    • Stokstaartjes zijn immuun voor schorpioenengif. Ze beginnen bij de staart te eten om niet in de neus gebeten te worden. Niet zoals vaker gezegd wordt, om de gifstekel te ontwijken.
    • Een volwassen dier kan zijn eigen gewicht aan zand uitgraven in nauwelijks 10 seconden.
    • In groepen kunnen ze dieren aanvallen die groter zijn dan zijzelf.
    • Omdat het stokstaartje steeds op zijn hoede is voor naderende gevaren, wordt het ook wel 'de schildwacht van de woestijn' genoemd. Tal van diersoorten profiteren mee van de waarschuwingen van stokstaartjes.
    • Stokstaartjes reinigen hun gebit met behulp van hun lange nagels, die als een soort tandenstokers dienen.